Spørg om sundhed

Uddrag af “Spørg om sundhed” v/ læge Carsten Vagn – Hansen fra Danmarkskanalen den 6. maj 1995. Medstudievært Bjørk Tolinius.

Brevspørgsmål:
B. H. i Låsby vil gerne vide, hvordan du ser på alt det med, at magneter skal have helbredende virkning, og her tænker hun specielt på de reklamer for magnetsengetøj, hun har set.

Carsten Vagn – Hansen:
Det er som så meget andet lidt kompliceret det her, vi bliver alle sammen i vores liv udsat for påvirkninger af magnetfelter omkring os. Ikke mindst fra jordoverfladen, selv om de fleste videnskabsmænd afviser jordstråler, som nogen kalder det. Selv små elektriske apparater f.eks. clockradio har en magnetfelt omkring sig, som kan påvirke særligt følsomme mennesker. På overfladen af mennesker kan man direkte måle svage magnetfelter, og man kan måle kilderne til dem, altså det der ligger nedenunder, der kommer ud som magnetfelter på overfladen, og det kan man undersøge med specialapparatur f.eks. i hjernen med det der hedder en magnetencefalograf. I en leder i ” Ugeskrift for læger” i april 91 udtaler Ole Henriksen, at det bliver et værdifuldt værktøj i undersøgelse at den elektriske aktivitet i kroppen. Der er elektrisk aktivitet i kroppen. Den bliver påvirket af magneter, af nogle magneter bliver den negativt påvirket og andre positivt. Det har noget at gøre med svingningstal og den slags. I Japan har man i mange år arbejdet med magneter i behandlingen af sygdomme f.eks. ved muskelknuder eller muskelinfiltrationer, som nogen kalder det, der kan man klistrer en magnet fast ovenpå, og det giver en bedre blodgennemstrømning i området. Det har man faktisk videnskabelige undersøgelser, der viser.

Magnettæpper der er uldtæpper, som har isyede magneter oftest i bånd, det hævder man modvirke udefra kommende magnetfelters negative påvirkninger af kroppens celler, så kroppens energibalance ikke bliver forskubbet i den forkerte retning, der er ikke ført noget som helst videnskabeligt bevis for det her, men mange mennesker der har prøvet de har tæpper med magneter, de har faktisk fået det betydeligt bedre bl.a. med gigtsmerter, de sover bedre, og de føler sig mere udhvilede, og mere friske om morgenen, og der er jo det, det handler om med mange ting, at vi jo faktisk gerne skal have det bedre. Der er også mange, der ved magnetfeltbehandling ved de rigtige frekvenser har fået bedret deres kredsløb i benene, selvom der heller ikke har kunnet videnskabeligt bevises med de undersøgelser, som er lavet, i hvert fald herhjemme, og nogen har måske endda kunnet undgå amputation af deres ben på den måde. Der findes faktisk undersøgelser, i hvert fald i Tyskland der tyder på en positiv indvirkning af kredsløbet, når man bliver udsat for de rigtige magnetfelter.

Bjørk Tolinius:
Hvis man nu vil købe sådan et magnettæppe, er der så noget, man skal kikke efter for at være sikker på, det er et godt tæppe man har købt?

Carsten Vagn – Hansen:
Det første jeg nok vil kikke efter, det var, om det var rent uld og ikke et eller andet dumt kunststof, og så vil jeg spørge andre, som har prøvet det, fordi det er meget svært, der findes jo ikke så nogen sådan specielle varedeklarationer på det her felt, det er et spørgsmål om tillid, og jeg synes nok, det er en god ide, at spørge andre der har prøvet det, om de har haft glæde af det, om de synes, det er holdbart, slidstærkt osv.